Leczenie depresji i lęków
Wypracowano struktury żywienia się, jakie są sporym orężem, hamującym powstawaniu miażdżycy. Wśród nich jednym z głównych jest dieta regulująca poziom lipidów, formułowana też inaczej dietą niskocholesterolową. W odczuciu dużej grupy ludzi, cholesterol jest jednym z najogromniejszych nieprzyjaciół organizmu. Tu błonnik witalny to korzystne zagadnienie w takich sprawach. Prawda jest jednak taka, że cholesterol odgrywa zwłaszcza ważną rolę choćby w kształtowaniu błon komórkowych, przewodzeniu impulsów nerwowych czy wytwarzaniu witaminy D. Zalet cholesterolu wolno by zamienić zdecydowanie więcej, jednak najważniejsze jest to, żeby utrzymywał się on w organizmie, na precyzyjnie określonym poziomie. Wszystkie komplikacje połączone z oddziaływaniem cholesterolu wypływają z jego nadmiaru. Jako specjalista wykreuje właściwą dietę regulującą poziom lipoprotein, którymi są cząstki cholesterolu scalone z dobrymi białkami transportowymi. W diecie antycholesterolowej powinny odszukać się między innymi chude mięso bogate w karnitynę oraz flory strączkowe i warzywa korzeniowe obejmujące w składzie błonnik.